Τροφή για στειρωμένα

γάτα pic8232Συχνά μας ρωτάτε ποια συνταγή είναι κατάλληλη για στειρωμένες γάτες ή πως γίνεται οι συνταγές Naturea να είναι κατάλληλες για όλες τις γάτες. Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στη φυσιολογία μας στειρωμένης γάτας από μια αστείρωτη; Ισχύει αλήθεια κάτι τέτοιο;

Η απλή απάντηση είναι ναι! Για περισσότερες εξηγήσεις πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε να διαβάζετε.

Μετά τη στείρωση συνήθως πέφτει ο μεταβολισμός της γάτας. Οι μεγάλες ποσότητες σιτηρών που περιέχουν οι συμβατικές τροφές γάτας, ενεργοποιούν τις ορμόνες παραγωγής λίπους, οπότε τα ζώα παχαίνουν πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Επιπλέον, οι αυξημένοι υδατάνθρακες σε συνδυασμό με το αλάτι, τις χρωστικές και τα ενισχυτικά γεύσης ενισχύουν τη δημιουργία ουρόλιθων ή ουροκρυστάλλων. Οι λεγόμενοι “κρύσταλλοι στρουβίτη” είναι από τις πιο συχνές αιτίες που μια στειρωμένη γάτα επισκέπτεται τον κτηνίατρο.

Σε αυτή την περίπτωση το ζώο χρειάζεται να καταναλώσει ειδική τροφή με συμπληρώματα (της ίδιας συμβατικής εταιρίας) που οξύνουν το pH και εξασφαλίζουν τη διάλυση των κρυστάλλων. Με λίγα λόγια θα αγοράσουμε μια τροφή που καταπολεμά το πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη.

Τα κύρια δομικά συστατικά στο σχηματισμό των κρυστάλλων στρουβίτη είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Οπότε βρήκαμε τη λύση στο πρόβλημα! Επιλέγουμε τροφές με χαμηλό μαγνήσιο και φώσφορο σωστά; Όχι ακριβώς..

Οι συγκεκριμένες ουσίες χρειάζονται συνθήκες αλκαλικού pH (πάνω από 7) για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το pΗ στα ούρα μιας γάτας είναι όξινο (6 με 6.5) οπότε οι κρύσταλλοι διαλύονται πριν καν σχηματιστούν. Στην πραγματικότητα έρευνες απέδειξαν, ότι εφόσον το pΗ παραμένει όξινο δεν σχηματίζονται ουρόλιθοι ακόμα κι αν οι γάτες λαμβάνουν αυξημένο μαγνήσιο ως συμπλήρωμα.

Πως επιλέγουμε λοιπόν τη σωστή τροφή για το στειρωμένο ζώο μας. Αν οι ουρόλιθοι είναι το πρόβλημα που θέλουμε να αποφύγουμε τότε σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

  • Υψηλό ρίσκο έχουν: 1. Τροφές με υψηλό μαγνήσιο (άνω του 0,2%), φώσφορο και ασβέστιο
  • Μειωμένο ρίσκο έχουν: 1. Τροφές χαμηλές σε νάτριο (αλάτι) 2. Τροφές που διατηρούν την οξύτητα των ούρων. 3. Τροφές υψηλές σε ζωικά λιπαρά.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της Naturea και γενικότερα των τροφών που δεν έχουν σιτηρά, αλλά μεγάλη περιεκτικότητα σε συστατικά κρέατος. Η συνταγές Naturea για γάτες περιέχουν 0,08% έως 0,12% μαγνήσιο. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό φορέα ελέγχου τροφίμων (AAFCO) τροφές με επίπεδα μαγνησίου από 0,12% και κάτω μπορούν να αναγράφουν στην ετικέτα τους το χαρακτηρισμό “χαμηλό μαγνήσιο”.

Επίσης, οι συνταγές μας καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις μειωμένου ρίσκου για το σχηματισμό ουρόλιθων ή κρυστάλλων στρουβίτη.

1. Δεν προσθέτουμε αλάτι, ούτε άλλες χρωστικές στις συνταγές μας. 2. Η υψηλή περιεκτικότητα κρέατος (75%) διατηρεί την οξύτητα των ούρων. 3. Λόγω του κρέατος η τροφή περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

Επιπλέον επειδή η Naturea δεν περιέχει καθόλου σιτηρά δεν υπάρχει ούτε κίνδυνος εκδήλωσης παχυσαρκίας για τις γάτες μετά τη στείρωση.

Για να μη σας κουράζουμε,  εάν το ζωάκι σας δεν έχει κάποια γενετική προδιάθεση ή δευτερεύον πρόβλημα τότε μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα κρέατος είναι απίθανο να του προκαλέσει ουρόλιθους. Ίσα ίσα που συμβάλει στην πρόληψη τέτοιου είδους προβλημάτων.

Δεν είναι σωστό λοιπόν να χωρίζουμε τις γάτες σε στειρωμένες και αστείρωτες. Όλες γάτες είναι και έχουν τις ίδιες ανάγκες. Και όταν η τροφή τους είναι σωστά δομημένη δεν χρειάζεται να αλλάζει σε κανένα στάδιο της ζωής τους. Το μόνο που αλλάζει είναι η δοσολογία και η γεύση για ποικιλία.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.