Σκύλος  

Ο σκύλος και η γάτα, είναι από τα αρχαιότερα κατοικίδια του ανθρώπου. Κυρίως ο σκύλος έχει γίνει ο νούμερο ένα φίλος και σύντροφος του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο και βοηθάει σε διάφορες εργασίες όπως η έρευνα και διάσωση, η φύλαξη ή η καθοδήγηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης.  

Η καταγωγή του προέρχεται από τον κοινό λύκο. Ο σκύλος αποτελεί ένα από τα κοινότερα κατοικίδια ζώα. Η σχέση του με τον άνθρωπο χρονολογείται από τα πολύ παλαιά χρόνια. Έχει υμνηθεί και δοξαστεί πολλές φορές κυρίως για την (έμφυτη) τάση του να δέχεται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Έτσι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το “αφεντικό” τους, στην προσπάθειά τους να το σώσουν ή να το προστατεύσουν.

 

 

   Φυλές σκύλων

Υπάρχουν τουλάχιστον 360 φυλές σκύλων, που έχουν τις ικανότητες από το είδος κυνηγιού για το οποίο αναπαράχθηκαν. Αυτά που είναι πιο κοινωνικά είναι αυτά που ειδικεύονται στην επαναφορά και στο να βρουν το θήραμα χωρίς να το σκοτώνουν, αφήνοντας αυτήν την δουλειά στους κυνηγούς, ενώ σπανίως είναι επιθετικά και δένονται πολύ με τα αφεντικά τους. Από αυτές τις φυλές προέρχονται τα Λαμπραντόρ, τα Γκόλντεν, τα Σπάνιελ κ.α. Τα σκυλιά που έχουν ειδικευτεί για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων είναι και τα κατάλληλα για φύλακες και αυτά είναι περισσότερο επιρρεπή στην επιθετικότητα και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να είναι ασφαλή για μία οικογένεια. Τα Τεριέ είναι και από τις δύο μεριές, φτιαγμένα για μικρά θηράματα αλλά σχεδιασμένα να τα σκοτώνουν. Αν και φιλικά με τους ανθρώπους, μπορούν ενίοτε να γίνουν επικίνδυνα, λόγω του ατρόμητου χαρακτήρα τους και απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση. Tα τσοπανόσκυλα (ποιμενικοί) που έχουν το πιο μεγάλο πεδίο ειδίκευσης και μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση να γίνουν οτιδήποτε, από φύλακες μέχρι σκυλιά έρευνας και διάσωσης, αστυνομικής εργασίας ή οδηγοί τυφλών.

Για να δείτε τη λίστα με τις φυλές όλων των σκύλων και πληροφορίες Πατήστε ΕΔΩ

 

Φροντίδα του Κουταβιού

Όταν έρχεται ένα κουτάβι στο σπίτι για πρώτη φορά, η φροντίδα του μπορεί να είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλη την οικογένεια. Το κουτάβι είναι ένα νέο μέλος για την οικογένεια και σαν τέτοιο πρέπει να βρει τη θέση του σε αυτήν. Ανεξάρτητα από τη ράτσα του σκύλου που επιλέξατε κάποια βασικά πράγματα πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει η συμβίωσή σας πιο εύκολη.

Για τη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ

 

7 χαρακτηριστικά μιας καλής ξηρής τροφής

Τα Pet Shop μας δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις μεγάλες χώρες τις Ευρώπης. Όλες οι μεγάλες μάρκες τροφών κατοικιδίων δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η πληθώρα των προϊόντων όμως δυσκολεύει την επιλογή μιας καλής τροφής. Μάθετε πως μπορείτε να ξεχωρίσετε τις αξιόλογες τροφές της αγοράς. 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Ο σκύλος και η γάτα μας είναι σαρκοφάγα ζώα, επομένως ευημερούν σε μια δίαιτα με βάση τα συστατικά κρέατος. Διαβάστε τα 6 πρώτα συστατικά της σύνθεσης στην ετικέτα, αν τα περισσότερα είναι συστατικά κρέατος τότε ταΐζετε μια τροφή με βάση το κρέας.

 

Για τη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ

 

Μετάβαση από την παλιά τροφή σε Naturea.

Κάθε τροφή διαφέρει σε σύνθεση και αναλογίες θρεπτικών συστατικών, επομένως ο οργανισμός του σκύλου ή της γάτας σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες ώστε η μετάβαση στη νέα τροφή να γίνει ομαλά, χωρίς στομαχικές διαταραχές για το ζωάκι σας.

 

Για τη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ

 

3 Μύθοι για τις ξηρές τροφές που δεν γνωρίζετε.

Ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος πάνω στην διατροφή κατοικιδίων. Αν είστε νέοι κηδεμόνες σκύλου ή γάτας προετοιμαστείτε γιατί αυτή τη φράση θα την ακούσετε από κτηνιάτρους, εκτροφείς, φίλους κηδεμόνες κλπ. Ο μύθος αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι η απότομη αλλαγή από μια φόρμουλα τροφής σε μία άλλη προκαλεί στομαχικές διαταραχές στα κατοικίδια, το οποίο είναι απόλυτα αληθές!! Οι στομαχικές διαταραχές όμως δεν προκαλούνται επειδή αλλάζει η τροφή του, αλλά επειδή δεν αλλάζει αρκετά συχνά.

Η διατροφική ποικιλία συμβάλει στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται το ζώο, και στην καλή ψυχολογική του υγεία. 

 

Για τη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ

 

6 τρόποι να προστατέψετε τη ξηρή τροφή

Η ξηρή τροφή είναι μακράν το πιο δημοφιλές προϊόν διατροφής κατοικίδιου στην Ελλάδα. Το 93% των τροφίμων που πωλούνται στα Pet shop μας είναι ξηρές τροφές. Ένα τρόφιμο, που συνδυάζει πολλά διαφορετικά συστατικά σε μια μορφή που οποιοσδήποτε κηδεμόνας μπορεί να διαχειριστεί με μεγάλη ευκολία. Λόγω του ότι περιέχει χαμηλά ποσοστά υγρασίας, η ξηρή τροφή θεωρείται πολύ ανθεκτικό τρόφιμο οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να διασφαλίσετε την ακεραιότητα του προϊόντος και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του. 

 

Για τη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ

 

Πως να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες στο σκύλο.

Οι αλλεργίες είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους σκύλους. Τα βασικά συμπτώματα είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμα και μοιάζουν με εκείνα στον άνθρωπο.

Βήχας και φτάρνισμα, Έντονο ξύσιμο, Επίμονο γλείψιμο στις πατούσες, Φλεγμονές στα αυτιά, Κόκκινα μάτια, Στομαχικές διαταραχές (εμετός, διάρροια κλπ).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αλλεργίες οφείλονται σε κακή διατροφή και αντιμετωπίζονται με μια υγιεινή και ισορροπημένη τροφή. Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα συτατικά είναι: Καλαμπόκι🌽 Σιτάρι🍞 Σόγια🌾 Κοτόπουλο🍗 

 

Για τη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ

 

Είναι σωστό να αλλάζουμε ξηρή τροφή στο σκύλο μας;

“Αυτή την τροφή θα δίνεις και μην την αλλάξεις ποτέ!”

Αν φάνηκε και σε εσάς περίεργη η συγκεκριμένη συμβουλή όταν την ακούσατε είναι επειδή.., όντως είναι! Πως θα σας φαινόταν αν κάποιος σας σύστηνε να δίνετε στο παιδί σας μόνο ξηρούς καρπούς για όλη τη ζωή του. Οι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, λιπαρά υψηλής βιολογικής αξίας και αμέτρητες άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Να τρως όμως μόνο ξηρούς καρπούς για το υπόλοιπο της ζωής σου είναι παράλογη διατροφική συμβουλή.

 

Για τη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ