Αναπαραγωγή Κατοικιδίων Πτηνών

Αναπαραγωγή Κατοικιδίων ΠτηνώνΧρήσιμες συμβουλές για την αναπαραγωγή κατοικιδίων πτηνών.

Πολλοί έχουμε στο σπίτι ένα πτηνό για συντροφιά. Ένα καναρίνι ή ένα παπαγαλάκι είναι από τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν θα μπορούσατε να ζευγαρώσετε το κατοικίδιό σας; Θα ήταν καλό για το ίδιο ή όχι; Η αναπαραγωγή κατοικιδίων πτηνών έχει κάποιους βασικούς κανόνες για την επιτυχία αλλά και για την υγεία των ίδιων των πτηνών. Αν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες μπορούμε να ζήσουμε ένα μικρό θαύμα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αν τους αμελήσουμε μπορεί να μας κοστίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή του κατοικιδίου μας.

Ζευγάρωμα

Καταρχήν με το ζευγάρωμα θα ασχοληθούμε από πριν μπούνε τα πουλιά στο ίδιο κλουβί. Η προετοιμασία των πουλιών για την εποχή της αναπαραγωγής είναι βασική. Πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αναπαραγωγή. Έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν έπειτα κατά τη διάρκειά της. Οι γεννήτορες πρέπει να είναι εντελώς υγιείς χωρίς κανένα δείγμα ασθένειας ή αδυναμίας. Πτηνά που πέρασαν πρόσφατα πτερόρροια ή κάποια ασθένεια αποκλείονται από το ζευγάρωμα.

Η αναπαραγωγική περίοδος είναι η πιο στρεσογόνος και η πιο απαιτητική για τον οργανισμό των πτηνών. Έτσι μόνο τα πιο υγιή και δυνατά πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Αφου βεβαιωθείται ότι οι γεννήτορες είναι υγιέστατοι και απαλλαγμένοι από κάθε είδους παράσιτα, θα προχωρήσετε στην προετοιμασία του ζευγαριού. (συνιστάται να χρησιμοποιήσετε κάποια αντιπαρασιτική λοσιόν κατά τους θερμούς μήνες ώστε να μένει μακριά το ακάρι από τα πτηνά σας).

 

Φροντίδα

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την αναπαραγωγή κατοικιδίων πτηνών, φροντίζουμε ώστε να δυναμώσει ο οργανισμός των γεννητόρων και παράλληλα να τους προκαλέσουμε τη διάθεση για ζευγάρωμα. Το ζευγάρι θα χρειαστεί κάποια πολυβιταμίνη με αυξημένη τη βιταμίνη Ε αυτή την περίοδο. (Ώστε να δυναμώσει ο οργανισμός και να βοηθηθεί η γονιμότητα του αρσενικού). Η Tabernil Total μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό του ζευγαριού καθώς και η Tabernil A D3 E η οποία περιέχει επιπλέον βιταμίνη Ε για τη γονιμότητα και είναι φτιαγμένη ειδικά για την περίοδο της αναπαραγωγής.

Μία άλλη λύση είναι το Viusid Avis το οποίο είναι από τα πιο πλήρη πολυβιταμινούχα σκευάσματα για πτηνά και είναι κατάλληλο για όλα τα κατοικίδια πτηνά. Η θηλυκιά θα χρειαστεί πολύ ασβέστιο οπότε θα πρέπει να έχει πάντα διαθέσιμη πέτρα ασβεστίου ή σουπιοκόκκαλο κατά την προετοιμασία αλλά και σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Κατά την προετοιμασία καλό είναι να χορηγηθεί κάποιες φορές και υγρό ασβέστιο στο νερό όπως το Tabernil Calcio.

Διατροφή

Εκτός από τις πολυβιταμίνες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας αλλάζει και η διατροφή των πτηνών. Η πιο πλούσια διατροφή μάλιστα σε κάποια είδη σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής. Αν αναπαράγετε καναρίνια για παράδειγμα η προσθήκη λιπαρών σπόρων όπως το νίζερ και το καναβούρι στο βασικό μείγμα τροφής και η χορήγηση αυγοτροφής είναι απαραίτητα πριν την περίοδο της αναπαραγωγής.

Στα παπαγαλάκια και τα εξωτικά πτηνά μπορείτε να προσφέρετε κόκκινο κεχρί και να αυξήσετε τα φρούτα. Σε όλα τα είδη πτηνών μπορείτε να χορηγήσετε φυτρωμένους σπόρους οι οποίοι είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χαρακτηρίζονται σαν υπερτροφή.  Αυτές οι αλλαγές που πρέπει να γίνονται σταδιακά θα ξυπνήσουν σιγά σιγά τα ένστικτα της αναπαραγωγής στους γεννήτορες. Αφού έχετε φροντίσει να ενισχύσετε τον οργανισμό τους με τις πολυβιταμίνες θα είναι έτοιμοι να μπούνε μαζί.

Αναπαραγωγή Κατοικιδίων Πτηνών pic6457Κλουβί – Φωλιά

Όταν επιλέγουμε κλουβί για να φιλοξενήσουμε το ζευγάρι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι για κάποιο διάστημα σε αυτό το κλουβί θα συμβιώνουν οι γεννήτορες μαζί με τους νεοσσούς. Το κλουβί θα πρέπει να είναι ευρύχωρο αναλόγως και του είδους πτηνών που αναπαράγουμε.

Για τα καναρίνια, τα μικρά εξωτικά (Zebra, Gouldian finch ή Java Sparrow) και τα μικρόσωμα παπαγαλάκια ιδανική είναι η ζευγαρώστρα η οποία είναι ένα μακρόστενο κλουβί που μπορεί να χωριστεί και έχει πλαϊνές πόρτες για να μπαίνουν εξωτερικές φωλιές.

Για μεσαίους παπαγάλους θα χρειαστείτε κάποιο μεγαλύτερο κλουβί. Εκτός από το κλουβί θα χρειαστείτε φωλιές και σε κάποια είδη πτηνών υλικό με το οποίο θα φτιάξουν τα πουλιά την φωλιά τους.

Τα καναρίνια χρειάζονται φωλιά ανοιχτή σε σχήμα καλαθιού εσωτερική ή εξωτερική και ειδικό νήμα για να την στρώσουν. Πολλοί εκτροφείς χρησιμοποιούν και τσόχα κάτω από το νήμα. Αυτή η τακτική έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αν η θηλυκιά δεν στρώσει τέλεια τη φωλιά της τα αυγά δεν κινδυνεύουν να παγώσουν ή να σπάσουν. (αφού θα ακουμπάνε στην τσόχα). Επίσης όταν τα μικρά μεγαλώσουν αρκετά και το νήμα λερωθεί μπορούμε πολύ εύκολα να το αφαιρέσουμε και να αφήσουμε τα μικρά στην τσόχα μέχρι να βγουν από τη φωλιά.

Τα εξωτικά πτηνά χρειάζονται κλειστές φωλιές ξύλινες ή ψάθινες και στρώνουν επίσης νήμα, ενώ τα παπαγαλάκια και οι μεσαίοι παπαγάλοι θέλουν κλειστές ξύλινες φωλιές χωρίς κάποιο υλικό για να τις στρώσουν.

Αν έχετε παραπάνω από ένα ζευγάρι πτηνών καλό είναι να χρησιμοποιήσετε χρωματιστά δαχτυλιδάκια στους νεοσσούς για να ξεχωρίζετε αργότερα τα πουλιά και να αποφύγετε τις επιμειξίες.

Κάνοντας μια καλή προετοιμασία και χρησιμοποιώντας τον σωστό εξοπλισμό για το κάθε είδος η επιτυχία στην αναπαραγωγή κατοικιδίων πτηνών είναι σχεδόν σίγουρη.

Προσέχουμε ιδιαίτερα τα εξής :

  • Η σωστή προετοιμασία των πουλιών είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την επιτυχία του ζευγαρώματος.
  • Κάποια είδη όπως τα καναρίνια ζευγαρώνουν μόνο συγκεκριμένη εποχή (Άνοιξη). Κάποια άλλα μπορούν να ζευγαρώσουν οποιαδήποτε εποχή αλλά οφείλουμε να τους προσφέρουμε τέλειες συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κλπ) για να ανταπεξέλθουν.
  • Το μέγεθος του κλουβιού πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να συμβιώνουν άνετα γονείς και μικρά.
  • Οι νεοσσοί όταν γεννιούνται έχουν υψηλές ανάγκες σε πρωτεΐνες για αυτό προσφέρουμε αυγοτροφή καθημερινά.
  • Το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής θέλει ήσυχο περιβάλλον χωρίς πολλές μετακινήσεις και ενοχλήσεις.
  • Ο πιο συχνός λόγος αποτυχίας είναι τα ακάρεα στη φωλιά των πτηνών για αυτό φροντίζουμε για τη σωστή αποπαρασίτωση πριν την αναπαραγωγή αλλά και την συνεχή προστασία με την προσθήκη αντιπαρασιτικής πούδρας απευθείας μέσα στη φωλιά.
  • Αν έχετε σκοπό να αναπαράγετε τα πτηνά σας πρέπει να ξέρετε από πριν πώς θα διαχειριστείτε τους νεοσσούς. Κάθε γέννα μπορεί να δώσει από 2-6 νέα πουλιά. Θα πρέπει να προβλέψετε ώστε να υπάρχουν κλουβιά για να μπουν ή φίλοι για να τα χαρίσετε.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία !!!

 

 

 

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.